En välsmakande paradox

När man tar bort onödiga mellanhänder mellan svenska gårdar och grönsakshyllan, uppstår en läcker paradox. Kvaliteten på frukter och grönsaker ökar med de snabba leveranserna och priset minskar eftersom påslagen försvinner. Det låga priset är alltså något av ett bevis för hög kvalitet. Ett annat kvalitetsbevis är Eurofins-märket som betyder att alla våra färska frukter och grönsaker klarat Sveriges tuffaste tester. Välkommen till Lidl.

  • Bevis 1: Nära samarbete med leverantörerna
  • Bevis 2: Effektiva transporter och färskt varje dag
  • Bevis 3: Sveriges tuffaste tester
  • Bevis 4: Dagliga kontroller i butik

Bevis 1:

Nära samarbete med leverantörerna

Det nära samarbetet bygger på en delad passion och vilja att leverera frukt och grönt till högsta kvalitet, i linje med våra högt satta mål. Alla metoder och certifikat måste vara på plats. I gengäld ser Lidl till att vara en pålitlig partner i ur och skur – jordbruk är väldigt väderberoende – som alltid stöttar och håller överenskommelser.

Ömsesidigt förtroende är en viktig grund i arbetet med att erbjuda frukt- och grönsaksvaror till hög kvalitet med så låga nivåer av bekämpningsmedel som möjligt. Minskad användning av bekämpningsmedel i produktionen har en positiv påverkan på människorna som arbetar där, eftersom det innebär att de utsätts för bekämpningsmedel i mindre grad. Även vattendragen runtomkring, samt djur- och växtliv påverkas positivt när andelen bekämpningsmedel minskar. Bra för djuren, den biologiska mångfalden och vår egen hälsa.

En annan viktig del i kvalitetsarbetet är regelbunden återkoppling. Leverantörer tar del av de analyser och tester som görs, för att kunna finjustera om produkterna inte lever upp till våra krav.

Tillsammans strävar vi hela tiden mot ännu bättre, godare och färskare frukt och grönt.

1

Möt Mindaugas Krasauskas, produktionsansvarig och tomatodlare på Alfred Pedersen & Son, i Trelleborg.

Hemligheten bakom smakrika tomater är att sköta om dem på rätt sätt. Hos Alfred Pedersen & Son används inga kemiska bekämpningsmedel. Här växer tomaterna med hjälp av värme, fukt, vatten, humlor och biologiska bekämpningsmetoder.

Odlingen är Sveriges största tomatodling, växthusen är 160 000 kvm stora, och varje år skördas 9 000 ton tomater.

Bevis 2:

Effektiva transporter och färskt varje dag

Med undantag för grödor som kräver lagring är nyckeln till färsk frukt och grönt en så kort tid som möjligt mellan skörd och leverans. Att skörda vid precis rätt tidpunkt och transportera till butik utan mellanhänder eller grossistled. Lidl lagrar aldrig i onödan, vilket minimerar behovet av medel som förlänger färskheten.

Att transportera färska varor är en utmaning för alla inom livsmedel. Alla har dock inte våra fördelar med ett effektivt logistiknät som sträcker sig över hela världen. Men det är inte bara transporternas snabbhet som är viktiga för färskhet och kvalitet, utan även hur genomtänkta de är. Vi testar nya lösningar och samarbetar med till exempel forskare, lastbilstillverkare och drivmedelsproducenter. På så vis förbättrar vi vår klimatprestanda och driver utvecklingen framåt. Ambitionen är att varorna ska nå butikerna till så låg kostnad som möjligt, sett till tid, bränsle och miljöpåverkan. Utan att göra avkall på kvaliteten så klart. Varje gröda kräver sin speciella temperatur och luftfuktighet och tillsammans med transportörerna ser vi till att resan blir så trivsam som möjligt.

2

Charlotta Lundqvist är en av alla lastbilschaufförer som varje dag – oavsett väder och vind – ser till att färska frukter och grönsaker når fram till våra butiker och kunder.

Bevis 3:

Sveriges tuffaste tester

Kvaliteten är det viktigaste av allt. Därför genomför vi omfattande kontroller av grödorna genom hela kedjan, från odlare till butik. Allt granskas enligt noga utarbetade rutiner. Lidl har dessutom tagit lagen i egna händer, i betydelsen att vi ställer mycket högre krav på oss själva än vad Sverige och EU gör.

Av den högsta nivån restämnen från bekämpningsmedel som lagen tillåter, godkänner vi maximalt en tredjedel för en enskild substans. För att kontrollera att våra höga krav efterlevs anlitar vi oberoende experter från ett av världens ledande testlaboratorier, Eurofins, som varje år genomför över 800 analyser av frukt och grönt. Minsta avvikelse rapporteras och åtgärdas. Internationellt gör Eurofins över 53 000 tester per år och även dessa bidrar med viktig kunskap och erfarenhet till vårt utvecklingsarbete inom frukt och grönt.

Läs gärna mer om Eurofins på deras hemsida

eurofin
3

Möt Torbjörn Synnerdahl, ansvarig för analyser av växtskyddsmedel på Eurofins i Lidköping.

På Eurofins görs kemiska analyser för att undersöka bekämpningsmedelsrester för att säkerställa att halterna av bekämpningsmedel i våra frukter och grönsaker håller sig inom Lidls höga krav.

Eurofins testar Lidls frukt och grönt enligt ett kontrollprogram där produkter från Lidl analyseras och utvärderas utifrån våra höga krav.

Bevis 4:

Dagliga kontroller i butik

God kvalitet är ingen tillfällighet, utan en princip. Det sammanfattar Lidls inställning och ger också en förklaring till det ovanligt färska och goda sortimentet av frukt och grönt i våra butiker. Bakom varje saftig tomat, färsk gurka och krispigt salladshuvud ligger mängder av arbete, omsorg och kärlek från våra medarbetare.

I varje butik finns en specialist som utbildats för att garantera färskheten i butik. Minst en gång i timmen kontrolleras varje hylla så att kvalitetsnivån är hög, att dåliga varor plockas bort och att renligheten är god. Hos oss ska det överhuvudtaget inte finnas några sura äpplen att bita i. Bara färska, saftiga och nyttiga grönsaker och frukter. Och för alla människor som odlat, hanterat och ska äta grönsakerna och frukterna är det riktigt goda och hälsosamma nyheter.

* För att inget ätbart ska slängas säljs utrensat frukt och grönt som har fått en och annan skönhetsfläck till reducerat pris under ”Ta vara på – för planet & plånbok”.

4

Möt Marcus Högblom, färskhetsspecialist på Lidl i Uddevalla.

Den gröna tröjan är för färskhetsspecialisterna, som är utbildade för att se till att all färsk frukt och grönt i butiken håller en hög standard.

En gång i timmen inspekteras frukt- och gröntavdelningen av en färskhetsspecialist. De känner, luktar och tittar för att säkerställa att allt som erbjuds håller högsta kvalitet.

Lager

Möt Nathalie Bergman, varukontrollant på Lidls centrallager i Örebro.

Alla frukt- och grönsaksleveranser som ankommer på centrallagret i Örebro kontrolleras grundligt; smak, lukt, form och färg ska alla godkännas för att få åka ut till butikerna.

Lidl får leverans av färsk frukt och grönt varje dag – och de flesta leveranser skickas vidare till butikerna samma dag.

Kvalitetsarbete från jord till bord

I varje steg från odlare till butik är kvalitet och färskhet det viktigaste för oss. Genom det nära samarbetet med odlarna och tuffa kontinuerliga tester kan vi lova att vår frukt och grönt är av högsta kvalitet. Och eftersom vi har hårdare krav på pesticider än lagstiftningen vet du också att de genomgått Sveriges tuffaste tester för att hamna i din kundkorg. Allt för att du ska kunna njuta av färsk frukt och grönt varje dag.

Möt Jonna Skoglund, kvalitetsspecialist på Lidl.

Vad är bekämpningsmedel och hur används de?

Producenter av frukt och grönt använder olika former av ämnen – till exempel växtskydd och skadedjursbekämpning – för att hålla produkterna friska under odlingen och efterbehandlingen. Det kan i vissa fall inte undvikas, ens med goda jordbruksmetoder. Istället regleras själva användningen på olika sätt.

Alla godkända ämnen har först testats noga och lagen begränsar sen hur, när och i vilken mängd de får användas. Trots detta går det inte alltid att undvika rester av bekämpningsmedel i de färdiga produkterna. Inom EU finns gemensamma gränsvärden som är satta så lågt som möjligt för att ha en hög verkningsgrad mot skadedjur och ogräs, samtidigt som de inte påverkar hälsan negativt för någon. Med andra ord kan vi alla fortsätta njuta av färsk frukt och grönt. Det är dessutom nyttigt!

Men detta betyder inte att vi på Lidl slutat anstränga oss för att göra saker ännu bättre. Tvärtom. Vi kämpar för att etablera en ny standard för frukt och grönt i Sverige med betydligt högre krav än de som EU ställer. Vi engagerar oss för att skydda miljön och artrikedomen med en lista över kritiska ämnen som ska fasas ut. Vi utför tätare och tuffare kontroller för att vara säkra på att vi omsätter vår höga ambition i handling.

Målet är att göra valet lättare för dig som kund. Två tomater, salladshuvuden eller gurkor kan vara identiska, men ändå skilja sig åt när det gäller kvaliteten.

I slutändan handlar det också om att vi är stolta över att alltid kunna erbjuda dig så goda, färska varor som möjligt. För att det är i frukt och grönt hela Lidl har sitt ursprung.

Läs gärna mer om bekämpningsmedel på Livsmedelsverkets hemsida

Lägg märke till märket!

Den nya märkningen har tagits fram i samarbete med Eurofins och garanterar att all frukt och grönt i våra butiker håller hög kvalitet och har klarat Sveriges tuffaste tester. Testa själv, du kommer inte bli besviken!

eurofin

Saftiga siffror!

Lidl tillåter bara en tredjedel av mängden enskilda restämnen, jämfört med EU.

Äpplen Lidl

EU tillåter obegränsat antal godkända ämnen i en och samma produkt, Lidl tillåter högst fem.

Bananer EU jämfört med Lidl

Välkommen in. Vi har allt mellan frukt och grönt.

Innan vi slutar tjata om märkningar som gör skillnad, vårt omfattande kvalitetsarbete och Sveriges tuffaste tester så vill vi säga välkommen in och avgör själv. Våra butiker är fulla med färska, söta, saftiga, krispiga läckerheter och varje dag fyller vi på med nytt. Det mesta är svenskodlat, men du hittar även mer exotiska grödor med namn vi knappt kan uttala. Allt till lika goda priser, förstås. Och du, ta gärna en titt på klippen i våra veckoerbjudanden innan!

Vill du läsa mer om vår inköpspolicy för frukt och grönt?

Ladda ner PDF